Aure har de siste fire årene hatt seks prosent nedgang i antall innbyggere. MDG mener at privat næringsliv er en del av løsningen for å snu denne utviklingen. Attraktivt Aure er et lokalsamfunn hvor vi vil bo, jobbe og leve. Vi trenger de store lokomotivene i næringslivet (verftsindustri, oppdrett, Tjeldbergodden, butikker, entreprenører) OG de små lokale bedriftene som ofte også bidrar med produkter og tilbud som nettopp øker bolyst.
- Tilrettelegge for småbedrifter innen landbruk, reiseliv, lokalmatproduksjon, rekoringen, restauranter, kafeer, gatekjøkken, servicebedrifter og butikker.
- Redusere kommunal formueskatt for arbeidende kapital.
- Rekoringen skal få bruke offentlige plasser.
- Bidra til fritidstilbud. Skape arenaer som gir påfyll og mening.
- Løfte frem muligheter innen sirkulær økonomi og reparasjonsbedrifter, som stimulerer til økt mangfold av grønne næringer, lokalt samarbeid, sirkulær ressursutnyttelse og redusert miljøbelastning.
- Øke tilgangen på fornybar kraft i kommunen for å tilrettelegge for elektrifisering av næringsliv.
Godt å leve i Aure
For å øke bolyst i Aure må vi ha gode kollektivtilbud, ikke minst for ungdommer. Vi trenger gode kommunale tjenester for alle, i alle faser av livet. Lokalmat og reiselivstilbud øker bolyst, sosialt liv og velvære for oss innbyggere, i tillegg til å være en viktig næring.
MDG vil:
- Ha en formidabel satsing på forbedret eldreomsorg, med nok plasser for omsorg og pleie, samt økt grunnbemanning som er grunnpilaren til å lykkes med en stabil eldreomsorg
- Sikre at Aure kommune satser nok på psykisk helse.
- Gratis barnehage for lavinntektsfamilier
- Attraktive boligtomter for innbyggere, og boliger heller enn hytter på de beste tomtene.
- Lav terskel for omregulering fra hytte til bolig
- Insentiver for salg av «ubrukte» småbruk, slik at de som ønsker å bo og vedlikeholde slike steder får tilgang på det.
- Etablere gang- og sykkelveier
- Støtte utvikling av kultur- og fritidstilbud
- Stimulere til mer videreforedling og utvikling i Aures matproduksjon
- Sørge for gode buss- og båtforbindelser til Trondheim og Kristiansund, også på lørdager.
- I 2024 kommer elektrisk hurtigbåt, MDG vil at denne skal være gratis for ungdommer.
- Etablere en ny bedrift eller avdeling for arbeidsinkludering i Aure
- Utvikle offentlige tilbud ved Aure Arena, TBUS og Biblioteket for ungdommer som ikke er i organisert fritidsaktivitet.
Natur og klima
Klimaet i verden går gjennom en enorm endring. Aures CO2-utslipp er langt over gjennomsnittet i landet og i fylket, selv uten at Tjeldbergodden regnes med. Dette har vi en plikt til å gjøre noe med. Det største bidraget til reduksjon av CO2-utslipp vil være elektrifisering av industri, som vil kreve store mengder strøm. Aure produserte i 2021 ca 4 GWh strøm og forbrukte 300 GWh, strømforbruket i Aure er 75 ganger mere enn egen produksjon.
MDG vil:
- Ta vare på artsmangfold, aktivt bekjempe svartlistede arter og verne viktige naturområder og matjord
- Prioritere energieffektivisering og være en pådriver for overgang til elektrisitet og realistisk økning av egenproduksjon.
- Lage en returordning for å rydde opp i gammelt avfall som har havnet på avveie.
- Opprette et aktivt gjenbrukstorg og øke fokus på en allerede aktiv gjenbrukskultur via salgskanal på facebook.
- Gummigranulat fra kunstgressbaner står for 30% av all mikroplastutslipp i Norge. Vi må finne løsninger for Aures kunstgressbaner.
- Insentiver for å få nedlagte gårdsbruk (og andre hus som forfaller) i omløp. Dette kan øke tilflytting, det gjør behovet for å ta i bruk urørt natur til nye boliger mindre, og i tillegg vil det gjøre Aure mere attraktivt når eiendommer vedlikeholdes.
- Hyttebygging utgjør 25 prosent av nedbygging av norsk natur hvert år. Vi må nøye vurdere ytterligere hytteutbygging i Aure og prioritere attraktive arealer for husbygging.
- Midler til natur- og friluftskompetanse i kommunen.